Wat kun je doen tegen grondwater in de kruipruimte?

Hoog grondwater in de kruipruimte kun je oplossen door de volgende stappen te nemen:

  1. Grondwater wegpompen.
  2. Kruipruimte uitdiepen en kruipruimte reinigen. In geval van een lekkage aan de riolering is het uitdiepen van de kruipruimte soms nodig, zodat de vervuilde grond wordt verwijderd. Daarna kan de kruipruimte worden gereinigd. Het reinigen is alleen nodig in geval van een lekkage.
  3. Kruipruimte ophogen met zand en schelpen aanbrengen.

Soms denken mensen dat er grondwater in de kruipruimte staat, maar blijkt later dat het water het gevolg is van een lekkage aan het leidingwerk en/of riolering. Het is dus altijd goed om een loodgieter te laten controleren of er lekkages zijn.

Hoge grondwaterstand in de kruipruimte

Wat zijn de oorzaken van hoog grondwater in de kruipruimte?

De oorzaak van hoog grondwater in de kruipruimte is meestal veel regenwater in combinatie met slechte afwatering rondom het huis.

Bovendien is het grondwaterniveau in Nederland van nature al hoog, waardoor er snel wateroverlast in de kruipruimte kan ontstaan. Dat probleem wordt nog groter als je kleibodem in de kruipruimte hebt. Klei zorgt er namelijk voor dat het water lastig kan wegzakken.

Een andere belangrijke oorzaak van water in de kruipruimte is bodemverzakking. Door het verzakken van de grond kan de riolering gaan zakken, waardoor er scheuren of zelfs breuken kunnen ontstaan en het vervuilde water in de kruipruimte lekt.

Wat zijn de gevolgen van grondwater in de kruipruimte?

  • Vochtproblemen in huis: denk aan optrekkend vocht dat vanuit de kruipruimte in de muren trekt. Optrekkend vocht kun je herkennen aan gele kringen en/of schimmelplekken op de muren.
  • Ongedierte: ratten, muizen en muggen vinden een vochtige of natte kruipruimte een fijne plek om te leven.
  • Gezondheidsproblemen: doordat het water in de kruipruimte voor een vochtig klimaat in huis kan zorgen, kun je last krijgen van gezondheidsproblemen. Zeker als er schimmelgroei ontstaat.
  • Houtrot: hout gaat vroeg of laat rotten door het vocht en kan de constructie van je woning aantasten.
  • Schade aan de fundering: soms kan een hoge grondwaterstand dermate veel druk op de fundering uitoefenen waardoor er schade ontstaat.
  • Stankoverlast: het grondwater in de kruipruimte zorgt voor een muffe lucht of stank in huis.

Kortom, hoog grondwater in de kruipruimte kan voor allerlei problemen zorgen. Daarom is het noodzakelijk om het probleem structureel op te lossen.

Wat is een structurele oplossing voor grondwater in de kruipruimte?

Een structurele oplossing is om het grondwater weg te pompen en een laag schelpen aan te brengen. Schelpen zijn een natuurproduct, vochtwerend en onkwetsbaar. Bovendien weren de schelpen ongedierte, zoals muggen en vliegen.

Soms is het grondwaterpeil dermate hoog, dat het ophogen van de kruipruimte met zand noodzakelijk is voordat er een laag schelpen wordt aangebracht.

Wat is een oplossing voor grondwater in de kruipruimte?

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Bij Methorst hebben we ons gespecialiseerd in het oplossen van een hoge grondwaterstand in de kruipruimte. Met behulp van zuigtechniek verwijderen we in no time het grondwater en brengen we zand en schelpen veel sneller aan dan met andere methodes mogelijk is.

Neem contact met ons op en ontvang vrijblijvend een offerte.

Flexibel in te plannen
Gegarandeerd een schone kruipruimte
Veilige werkmethode
Minder overlast

Waarom is zuig- en blaastechniek de beste techniek om wateroverlast in de kruipruimte op te lossen?

  • Je huis blijft schoon, doordat we de slang rechtstreeks in de kruipruimte leggen.
  • We kunnen de slang verlengen tot 150 meter. Voor de deur parkeren is dus niet noodzakelijk.
  • Lastig te bereiken kruipruimtes zijn voor onze slang geen probleem.
  • Doorgaans zijn we binnen 5 werkdagen bij jou op locatie.

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over het oplossen van grondwater in de kruipruimte of wil je vrijblijvend een offerte ontvangen? Neem dan contact met ons op.

    FAQ

    Veelgestelde vragen

    De kosten voor het verhelpen van een grondwaterprobleem in de kruipruimte hangen af van meerdere factoren, zoals de grootte van de ruimte en de ernst van het probleem.

    Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontdek wat de kosten voor jouw situatie zijn.

    Een vochtgehalte tussen de 30 en 50 procent is normaal. Zolang de waarden binnen dit bereik blijven, is er geen probleem.

    Goede ventilatie helpt om het vochtpercentage in de kruipruimte te verlagen, maar is op zichzelf onvoldoende om een hoge grondwaterstand in de kruipruimte op te lossen.

    Een jaarlijkse inspectie van de kruipruimte is in de meeste gevallen voldoende om problemen tijdig te signaleren.

    In de meeste gevallen kunnen we binnen vijf werkdagen op locatie zijn. De exacte beschikbaarheid hangt af van onze agenda. Neem contact met ons op voor de actuele planning.

    We proberen het werk binnen één werkdag af te ronden. Of dat lukt is mede afhankelijk van de planning, de uit te voeren werkzaamheden en of we de kruipruimte ook moeten ophogen.

    Je kunt met een pomp water verwijderen, maar dat is slechts een tijdelijke oplossing. Zonder structurele oplossing, het aanbrengen van een schone laag zand met daarop schelpen of alleen schelpen, komt het probleem vaak snel terug.

    Een drainage voert weliswaar overtollig grondwater af, maar pakt de oorzaak niet aan. Hierdoor kan de kruipruimte nat blijven. Het is dus vooral symptoombestrijding.

    Een klein laagje water na hevige regen hoeft niet gelijk voor problemen te zorgen, mits het snel weer verdwijnt. Als het water lange tijd blijft staan, dan moet je actie nemen.

    Als er structureel water blijft staan, ook al is het maar enkele centimeters hoog, kan dat leiden tot schade aan je woning. In dat geval moet je het probleem aanpakken.

    Ja, het grondwater vermindert de isolatie van je vloer, waardoor er meer energie nodig is om je woning te verwarmen.