De kruipruimte uitzuigen of vullen: welke mogelijkheden heb je allemaal?

De kruipruimte is één van de meest onderschatte ruimtes van een woning. Zo kan er bij slecht onderhoud flinke schade ontstaan. Aan de andere kant biedt jouw kruipruimte meerdere mogelijkheden voor het verduurzamen of verruimen van jouw huis. Bijvoorbeeld door het uitzuigen van de kruipruimte.

Maar welke mogelijkheden heb je nog meer om met jouw kruipruimte aan de slag te gaan? Wat kun je van ons verwachten? En waarom zou je ermee aan de slag gaan? Dat lees je hieronder.


Een kruipruimte uitzuigen

De meest voorkomende redenen dat mensen hun kruipruimte laten uitzuigen zijn namelijk:

 • Er zijn problemen in de kruipruimte en er moet ruimte gemaakt worden om deze problemen op te kunnen lossen. Dit kan bijvoorbeeld een beschadiging aan leidingwerk zijn of een kapotte riolering, waardoor er (vervuild) water in de kruipruimte lekt. Wanneer een monteur er niet bij kan om dit te repareren, moet er vaak zand (en evt. puin, water etc.) verwijderd worden;
 • Je wilt jouw kruipruimte laten isoleren. Er moet dan vaak ruimte gemaakt worden om vervolgens isolatiemateriaal aan te kunnen laten brengen;
 • Optrekkend vocht, schimmel, insecten en ander ongedierte zorgen voor stank en een ongezond woonklimaat. Door de kruipruimte leeg te zuigen (en evt. te reinigen) kan dit verholpen worden;
 • Een kruipruimte kan interessant zijn voor het verwijderen van isolatie zoals het wegzuigen van isolatieparels, korrels of schelpen.

Maar een kruipruimte uitzuigen? Hoe werkt zoiets? 

Bij Methorst Zuigtechniek gaat één van onze medewerkers met een slang, die is gekoppeld aan de zuigwagen, de kruipruimte in. De kruipruimte wordt vervolgens leeggezogen. Niet alleen zand, maar ook steenpuin en andere materialen worden uit de kruipruimte verwijderd. Zo deden wij dat bijvoorbeeld voor een woning in Soest.

En waarom zou ik kiezen voor het uitzuigen van kruipruimte in plaats van voor het uitgraven van een kruipruimte?

Het uitzuigen van de kruipruimte heeft de volgende voordelen:

 • Wij zuigen de kruipruimte niet alleen leeg, maar voeren ook gelijk alle bouwstoffen af;
 • Het uitzuigen van de kruipruimte zorgt voor minder lawaai en overlast dan traditionele graafmethodes;
 • Door het uitzuigen van de kruipruimte zijn zelfs de moeilijkste plekken bereikbaar;
 • Het uitzuigen van een kruipruimte is een efficiëntere werkwijze dan graven, waardoor de totale kosten lager uitvallen.

Een kruipruimte vullen of ophogen

Een tweede mogelijkheid om met jouw kruipruimte aan de slag te gaan, is het vullen van de kruipruimte. Het vullen van de kruipruimte kan bijvoorbeeld nodig zijn als de kruipruimte te diep is of als er vochtproblemen zijn. 

Grond rondom jouw woning kan verzakken en onder de fundering door naar binnen spoelen. Het gevolg is dat het straatwerk rondom de woning flink verzakt en scheef komt te liggen. Wanneer er grond onder de fundering door de kruipruimte in spoelt, kunnen er zelfs ondergrondse ruimtes en doorgangen ontstaan tussen jouw huis en de omliggende woningen.

Er zijn verschillende manieren om deze problemen te voorkomen. Een daarvan is door jouw kruipruimte vol te blazen met schelpenisolatie. De schelpen houden optrekkend vocht tegen, zorgen voor een goede warmte-isolatie én gaan verzakking tegen. Daarnaast zijn de schelpen een 100% natuurproduct en hebben een consistente werking.

Het vullen van jouw kruipruimte heeft de volgende voordelen:

 1. Vochtbestrijding: het vullen van de kruipruimte kan helpen bij het bestrijden van vochtproblemen. Een goed gevulde kruipruimte kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van schimmel en bij het voorkomen van houtrot.
 2. Isolatie: het vullen van de kruipruimte kan helpen bij het isoleren van een huis. Met een goed geïsoleerde kruipruimte voorkom je vochtproblemen, bespaar je energie en maak je jouw huis duurzaam;
 3. Grondverzakking tegengaan: bij een droge kruipruimte is het ophogen met schoon zand een uitstekende methode. In een vochtige kruipruimte blazen wij vaak een laag schelpen, omdat deze een vochtwerende werking hebben;
 4. Geluidsisolatie: het vullen van de kruipruimte kan helpen bij het isoleren van geluid. Een goed gevulde kruipruimte kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van geluidsoverlast van buitenaf.

Een kruipruimte reinigen

Het reinigen van jouw kruipruimte kan noodzakelijk zijn als er bijvoorbeeld lekkage is aan het riool en er door vocht schimmel is ontstaan. Door middel van zuigtechniek kan je jouw kruipruimte volledig laten reinigen. De machines zuigen zand, puin, bagger/fecaliën of andere (bouw-)stoffen weg en voeren deze ook voor u af. 

Met een hogedrukspuit maak je de kruipruimte vervolgens volledig schoon. De schone kruipruimte is vervolgens klaar voor eventuele reparaties of onderhoud. 

Bij Methorst Zuigtechniek staan we voor duurzame oplossingen. Onze geavanceerde zuigwagens zijn dan ook gerust met twee compartimenten, zodat wij in jouw kruipruimte direct schoon zand kunnen aanbrengen.

Daarna reinigen wij uw kruipruimte onder hoge druk. Zodra de kruipruimte schoon is, kunnen er eventuele reparaties of onderhoud uitgevoerd worden. Kleine reparaties voeren wij dan ook zelf uit. Doordat onze geavanceerde zuigwagens uitgerust zijn met twee compartimenten, kunnen wij direct schoon zand in de kruipruimte aanbrengen. Door deze nieuwe technieken kunnen wij het werk op een zeer duurzame manier uitvoeren

Met het reinigen van jouw kruipruimte: 

 1. Voorkom je vocht en schimmel: het ventileren van de kruipruimte helpt vocht en schimmel te voorkomen, zelfs bij goed geïsoleerde kruipruimtes kan ventilatie belangrijk zijn
 2. zorg je voor een verbeterde isolatie. Door de kruipruimte schoon te maken en eventuele vervuiling te verwijderen, kan de isolatie van de vloer beter zijn werk doen. Dit houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen en zorgt ervoor dat de warmte in je huis beter blijft hangen.
 3. werk je aan een gezondere leefomgeving. Het reinigen van de kruipruimte zorgt ervoor dat vochtig hout en andere vervuiling worden verwijderd, waardoor de kans op ongedierte en bacteriën afneemt. 

Samenvattend zijn er dus meerdere manieren om van jouw kruipruimte een belangrijk onderdeel van jouw huis te maken: de kruipruimte uitzuigen, de kruipruimte vullen of ophogen en de kruipruimte reinigen. Afhankelijk van jouw vraagstuk of probleem denken wij graag met je mee.

Meer informatie over de mogelijkheden voor jouw kruipruimte?

Wij  vertellen jou graag alles over kruipruimtes uitzuigen, opvullen en reinigen! Voor vragen bel je naar telefoonnummer 0318 711 002 of mail naar info@methorst-zuigtechniek.nl. Natuurlijk kun je ook direct een offerte op maat aanvragen.  

Blaastechniek - Methorst - Zandblazen