Ondergrondse kabels en leidingen worden vaak beschadigd door graafwerkzaamheden. Voor het vrijmaken van kabels en leidingen wordt meestal gekozen voor het traditionele ontgraven. En dit leidt in bijna 6% van de gevallen tot schade aan de kabels en leidingen. Dit kun je voorkomen met de inzet van grondzuigtechniek. Kabels en leidingen vrijzuigen is namelijk veel efficiënter en veiliger dan traditioneel graafwerk. Daarnaast is de productie ook nog een stuk hoger, dus verhoog je het rendement door grondzuigtechniek in te zetten.
Op het eerste gezicht lijkt de inzet van grondzuigtechniek duurder te zijn dan de inzet van traditioneel graafwerk. Als je puur naar de kostprijs per uur kijkt, dan is dat ook zo. Echter is de productie van grondzuigtechniek een stuk hoger. Sterker nog, de productie wordt verveelvoudigd. Hierdoor bespaar je veel kosten, waardoor onderaan de streep het rendement voor grondzuigtechniek hoger is. Zeker als we kijken naar de graafschade die voorkomen wordt met grondzuigtechniek.
Volgens de cijfers van de Rijksoverheid worden jaarlijks meer dan 40.000 meldingen gedaan van graafschade. Dit kost het bedrijfsleven per jaar meer dan €40 miljoen. Een graafschade aan kabels en leidingen kost namelijk al snel €800. Deze verontrustende cijfers in combinatie met de intreding van de CROW 500-richtlijnen betekent eigenlijk dat het aantal graafschades drastisch gereduceerd moet worden.
De oplossing voor dit probleem heet: grondzuigtechniek. Bij werkzaamheden aan de ondergrondse infrastructuur wordt steeds vaker gekozen voor zuigen in plaats van graven. En dat is niet voor niets. Door grondzuigtechniek in te zetten in plaats van het traditionele graven wordt graafschade voorkomen.
Voor het vrijzuigen van kabels en leidingen gebruiken wij een grondzuigwagen, ook wel turbinewagen genoemd. Deze machine is uitgerust met krachtige zuiginstallaties. Voordat wij beginnen met grondzuigen, is de locatie van de kabels en leidingen al bepaald. Een zuigwagen heeft een Hollandse arm of een krachtarm. Een Hollandse arm is flexibel en ideaal om grond te zuigen op grotere afstanden en een krachtarm wordt vooral ingezet bij een hardere ondergrond. Met onze zuigwagens kunnen zowel losse, vaste, natte als droge bouwstoffen verwijderd worden. Naast de kabels en leidingen, blijven ook boomwortels vrijwel onbeschadigd.
Door het inzetten van grondzuigtechniek wordt de productie verveelvoudigd, graafschade voorkomen en een hoger rendement behaald. Hieronder vind je alle voordelen op een rijtje.
Begin dit jaar schreven wij ook voor Bouw & Uitvoering een uitgebreid artikel over de voordelen van kabels en leidingen vrijzuigen ten opzichte van traditioneel graven.
Bekijk dan via deze link de speciale pagina over kabels en leidingen vrijzuigen. Heeft u in de tussentijd al een vraag of wilt u gewoon meer weten? Wij denken graag met u mee. U belt naar telefoonnummer 0318 711 002 of u stuurt een mail naar info@methorst-projecten.nl.